Poctivá domácí kyselica
Polévka, jako dělaná do těchto chladných dnů, zahřeje a zasytí :-) Záměrně ji nijak nenazývám - Slovácká, Valašská apod., stejně má každá rodina svůj vlastní recept a jeden daný prostě není, navíc my jsme na Hané, takže možná něco jako Hanácká zelňačka 😉😉
Barvičku ovlivní klobása, takže čím kavlitnější, tím lepší - já jsem použila svoje domácí chorizo - http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/chorizo.html , ale dobře poslouží jakákoliv dobrá papriková klobása - čabajka apod.
Suroviny: 200 g brambor
250 g paprikové klobásky
500 g kysané bílé zelí
čerstvé nebo sušené houby
lžička kmínu
lžička majoránky
sůl, pepř
6 ks nového koření
2 ks bobkového listu
celý pepř
zakysaná nebo sladká tučná smetana
hladká mouka
Pokud máme sušené houby, namočíme na zhruba půl hodiny. Mezitím si dáme do kastrolu zelí, bobkové listy, celý pepř, nové koření, kmín, majoránku, přijilejeme cca litr vody - záleží, jak chceme polévku hustou. Vedle si dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. K zelí přidáme houby a vaříme zhruba 20 minut, doměkka, přidáme uvařené brambory i s částí vody, osolíme, opepříme. Na pánvičce si osmahneme na kostičky nakrájenou klobásku, dokud nepustí šťávu - přimícháme k polévce, povaříme ještě zhruba deset minut. Bokem si smícháme trochu smetany a lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a chvíli provaříme. Ochutnáme a máme hotovo. Nejlepší je druhý den s čerstvým chlebem :-) Dobrou chuť! http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/psenicno-zitny-kvaskovy-chleb.html
Barvičku ovlivní klobása, takže čím kavlitnější, tím lepší - já jsem použila svoje domácí chorizo - http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/chorizo.html , ale dobře poslouží jakákoliv dobrá papriková klobása - čabajka apod.
Suroviny: 200 g brambor
250 g paprikové klobásky
500 g kysané bílé zelí
čerstvé nebo sušené houby
lžička kmínu
lžička majoránky
sůl, pepř
6 ks nového koření
2 ks bobkového listu
celý pepř
zakysaná nebo sladká tučná smetana
hladká mouka
Pokud máme sušené houby, namočíme na zhruba půl hodiny. Mezitím si dáme do kastrolu zelí, bobkové listy, celý pepř, nové koření, kmín, majoránku, přijilejeme cca litr vody - záleží, jak chceme polévku hustou. Vedle si dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. K zelí přidáme houby a vaříme zhruba 20 minut, doměkka, přidáme uvařené brambory i s částí vody, osolíme, opepříme. Na pánvičce si osmahneme na kostičky nakrájenou klobásku, dokud nepustí šťávu - přimícháme k polévce, povaříme ještě zhruba deset minut. Bokem si smícháme trochu smetany a lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a chvíli provaříme. Ochutnáme a máme hotovo. Nejlepší je druhý den s čerstvým chlebem :-) Dobrou chuť! http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/psenicno-zitny-kvaskovy-chleb.html
Komentáře
Okomentovat