Poctivá domácí kyselica

Polévka, jako dělaná do těchto chladných dnů, zahřeje a zasytí :-) Záměrně ji nijak nenazývám - Slovácká, Valašská apod., stejně má každá rodina svůj vlastní recept a jeden daný prostě není, navíc my jsme na Hané, takže možná něco jako Hanácká zelňačka 😉😉 
Barvičku ovlivní klobása, takže čím kavlitnější, tím lepší - já jsem použila svoje domácí chorizo - http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/chorizo.html , ale dobře poslouží jakákoliv dobrá papriková klobása - čabajka apod.

Suroviny: 200 g brambor
                250 g paprikové klobásky
                500 g kysané bílé zelí
                čerstvé nebo sušené houby
                lžička kmínu
                lžička majoránky
                sůl, pepř
                6 ks nového koření
                2 ks bobkového listu
                celý pepř
                zakysaná nebo sladká tučná smetana
                hladká mouka

Pokud máme sušené houby, namočíme na zhruba půl hodiny. Mezitím si dáme do kastrolu zelí, bobkové listy, celý pepř, nové koření, kmín, majoránku, přijilejeme cca litr vody - záleží, jak chceme polévku hustou. Vedle si dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. K zelí přidáme houby a vaříme zhruba 20 minut, doměkka, přidáme uvařené brambory i s částí vody, osolíme, opepříme. Na pánvičce si osmahneme na kostičky nakrájenou klobásku, dokud nepustí šťávu - přimícháme k polévce, povaříme ještě zhruba deset minut. Bokem si smícháme trochu smetany a lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky a chvíli provaříme. Ochutnáme a máme hotovo. Nejlepší je druhý den s čerstvým chlebem :-) Dobrou chuť! http://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/psenicno-zitny-kvaskovy-chleb.html 

Komentáře

Oblíbené příspěvky