Sušená krkovice

Kdo by neměl rád pršut, pancettu a další dobroty ze sušeného masa, já to teda můžu a to že moc :-)
Protože neustále vymýšlím, jak se co dá vyrobit doma, začala jsem pátrat a zkoušet a výsledky mě nadchly.
Usušit se dá v podstatě každé maso, princip je ale u všeho stejný - sůl a vzduch. Sušila jsem snad už všechny druhy masa - vepřového i hovězího, nikdy se mi nic nezkazilo a všichni se jen olizovali :-) Zrovna se mi v lednici válí zbytek sušené krkovice, takže se vrhneme na recept.
Jako sůl používám řeznickou sůl pragandu a to hlavně z konzervačních a desinfekčních důvodů, s klasickou solí bych si to určitě nelajzla. Důležité je krájet opravdu na tenoučké plátky, jinak se užvýkáte :-)

1kg vepřové krkovice
25g pragandy
lžička cukru
libovolné koření - v tomto případě uzená paprika, mletý barevný pepř

Maso omyju a pečlivě usuším, vetřu směs pragandy a cukru, pořádně promasíruju tak, aby se dostala do všech případných záhybů. Maso zabalím - můžeme použít utěrku, já osobně používám látkové dětské pleny. Pevně svážu motouzem do úhledného balíčku a strčím do ledničky, co dva dny přebaluji  a měním plínku :-)Po týdnu vybalím, pořádně oválím v koření, napíchnu na háček dám sušit. Teplota by se měla pohybovat okolo 19 stupňů. Běžně suším v pokoji pro hosty :-) Po dvou týdnech už je jedlá, čím starší, tím sušší a vyzrálejší. Ideální doba je tak tři týdny, ale chce to průběžně zkoušet.


Komentáře

  1. Dobry den. Chtel bych se zeptat kdyz menite tu plinku po dvou dnech uz znovu asi nenasolujete ze? Dekuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky