Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hovězí vývar bodne vždycky a všude. Není od věci si navařit do zásoby a zamrazit, máme ho pak po ruce kdykoliv při přípravě omáček, polévek nebo jen tak, když nestíháme uvařit :-)
Je to všelék 💪💪. Vývar vaříme ideálně z morkových kostí, kousku žebra nebo oháněk. Neměl by vyloženě vřít, ale jen úplně lehce probublávat, čím déle, tím lépe, minimálně šest hodin, běžně vařím dvanáct, nechávám táhnout přes noc, dopoledne dodělám a na oběd je hotovo :-)
Suroviny: 600g hovězích kostí, oháňky
2 mrkve
kousek celeru
kousek petržele
1 cibule
kousek pórku
2 bobkové listy
5 ks nového koření
5 ks pepře
sůl
petrželka, libeček
máslo
( domácí podravka)
Na knedlíčky: 200 g kuřecích jater
1 vejce
1 opečená cibule
1 stroužek česneku
sůl, pepř
strouhanka
Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli ani česnek neloupeme ( vývar má pak krásnou zlatou barvu), kosti a oháňky omyjeme. V kastrůlku si rozehřejeme máslo a zeleninu a kosti na něm opečeme dohněda. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, zalijeme studenou vodou a dáme pomalu vařit, dbáme na to, aby se voda ohřívala postupně, jinak se celý vývar zakalí. Necháme táhnout, občas zkontrolujeme, pokud se na povrchu tvoří pěna, sbíráme ji. Hotovou polévku přecedíme (zeleninu a koření vyhodíme), vložíme obrané maso a na malé kostičky nakrájenou a na másle opečenou čerstvou zeleninu, přidáme libeček a petrželku. Dosolíme a dopepříme. Můžeme dochutit domácí podravkou, pokud máme. Necháme provařit, dokud zelenina nezměkne.
Do mixéru dáme očištěná játra, na másle opečenou cibulku, stroužek česneku, sůl, pepř, vejce a vymixujeme hladkou kaši, zahustíme strouhankou tak, aby se směs dala tvarovat.
Polévku přivedeme k varu, navlhčenýma rukama tvoříme hladké kuličky a vkládáme do polévky. Pokud chceme vývar úplně čirý, knedlíčky vaříme zvlášť v osolené vodě a do polévky dáváme už uvařené.
Jak na domácí nudle? Pracuje se na tom :-)
Je to všelék 💪💪. Vývar vaříme ideálně z morkových kostí, kousku žebra nebo oháněk. Neměl by vyloženě vřít, ale jen úplně lehce probublávat, čím déle, tím lépe, minimálně šest hodin, běžně vařím dvanáct, nechávám táhnout přes noc, dopoledne dodělám a na oběd je hotovo :-)
Suroviny: 600g hovězích kostí, oháňky
2 mrkve
kousek celeru
kousek petržele
1 cibule
kousek pórku
2 bobkové listy
5 ks nového koření
5 ks pepře
sůl
petrželka, libeček
máslo
( domácí podravka)
Na knedlíčky: 200 g kuřecích jater
1 vejce
1 opečená cibule
1 stroužek česneku
sůl, pepř
strouhanka
Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli ani česnek neloupeme ( vývar má pak krásnou zlatou barvu), kosti a oháňky omyjeme. V kastrůlku si rozehřejeme máslo a zeleninu a kosti na něm opečeme dohněda. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, zalijeme studenou vodou a dáme pomalu vařit, dbáme na to, aby se voda ohřívala postupně, jinak se celý vývar zakalí. Necháme táhnout, občas zkontrolujeme, pokud se na povrchu tvoří pěna, sbíráme ji. Hotovou polévku přecedíme (zeleninu a koření vyhodíme), vložíme obrané maso a na malé kostičky nakrájenou a na másle opečenou čerstvou zeleninu, přidáme libeček a petrželku. Dosolíme a dopepříme. Můžeme dochutit domácí podravkou, pokud máme. Necháme provařit, dokud zelenina nezměkne.
Do mixéru dáme očištěná játra, na másle opečenou cibulku, stroužek česneku, sůl, pepř, vejce a vymixujeme hladkou kaši, zahustíme strouhankou tak, aby se směs dala tvarovat.
Polévku přivedeme k varu, navlhčenýma rukama tvoříme hladké kuličky a vkládáme do polévky. Pokud chceme vývar úplně čirý, knedlíčky vaříme zvlášť v osolené vodě a do polévky dáváme už uvařené.
Jak na domácí nudle? Pracuje se na tom :-)
Komentáře
Okomentovat