Dušené červené zelí

Suroviny: hlávka červeného zelí
                sádlo
                cibule
                kmín
                sůl, pepř
                cukr
                ocet
                střední brambora, varný typ B nebo C

Hlávku obereme od vrchních zvadlých listů, odstraníme prostředek a nakrouháme.
Na sádle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, nasypeme kmín - nešetříme - a necháme minutku rozvonět. Přidáme trošku cukru, promícháme a vložíme zelí. Orestujeme, osolíme, opepříme a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zakryjeme pokličkou a vaříme zhruba půl hodiny, doměkka. Až je zelí měkké, sundáme pokličku a v rámci možností vyvaříme tekutinu, mělo by se lehce chytat ke snu - mícháme :-) Ochutnáme, dochutíme octem a případně ještě cukrem nebo přisolíme. Do zelí přidáme půl naběračky šťávy z pečeného masa ( většinou k zelí něco pečeme že :-). Zahustíme bramborou. Tu si nastrouháme na nejjemnějším struhadle, přidáme k zelí, párkrát promíchneme a máme hotovo. Dobrou chuť 👌

K zelí u nás neodmyslitelně patří knedlík nebo lokše 

👉https://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/domaci-houskovy-knedlik.html
👉https://matkazlatka.blogspot.cz/2018/01/domaci-bramborovy-knedlik.html


Komentáře

Oblíbené příspěvky