Domácí houskový knedlík
Při představě výroby knedlíků doma, mi vždycky vstávaly vlasy hrůzou :-) Ale jelikož jsem osoba bláznivá, jednoho dne jsem začala zkoušet a k mému překvapení jsem zjistila, že je to nejen jednoduché jako facka, ale taky absolutně chuťově nesrovnatelné s knedlíkem z obchodu. Knedlíky můžeme vařit v pařáčku, ve vodě nebo v parním hrnci. Pařáček nevlastním, takže jsem zkoušela další dvě varianty a více mi chutnají, i se mi lépe dělají, překvapivě vařené ve vodě. U parního hrnce nejsem schopná odhadnout dobu, tím pádem je většinou vysuším, ale kdo není tak levej jako já, může se do toho směle pustit. Výhodou knedlíků z páry je hlavně to, že nejsou ze začátku tak oslizlé, jako když je vytáhnete z vody.
Jako první představím základní recept, podle kterého dělám houskový knedlík - ten, co známe jako neidentifikovatelnou bílou hmotu z tesca :-) Dá se vylepšit bylinkami, slaninkou, prostě dle libosti.
Suroviny: 0,5 kg hrubé mouky ( může být i půl na půl s polohrubou)
20 g čerstvého droždí
250 ml teplého mléka
1 rohlík nebo houska
1 vejce
špetka soli, špetka cukru
Všechny suroviny dáme do mísy a necháme hníst aspoň pět minut, ať se vše pořádně spojí. Mělo by nám vzniknout pěkné, lesklé a ne moc lepivé těsto. Necháme cca 30 minut kynout. Po půl hodince z těsta uděláme dvě šišky, uválíme pěkné válečky s co nejmíň prasklinami, u vaření se z toho pak stávají krátery :-) Jde to pěkně, pokud se těsto lepí, podsypeme moukou. Necháme ještě chvilku kynout, potom vložíme do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Vaříme 18 minut každou stranu. Bacha, knedlíky nabydou na objemu, takže radši co největší hrnec :-) Potom knedlíky vytáhneme, položíme na mřížku a propícháme vidličkou. Necháme trochu vychládnout a krájíme nití nebo ostrým nožem.
Jako první představím základní recept, podle kterého dělám houskový knedlík - ten, co známe jako neidentifikovatelnou bílou hmotu z tesca :-) Dá se vylepšit bylinkami, slaninkou, prostě dle libosti.
Suroviny: 0,5 kg hrubé mouky ( může být i půl na půl s polohrubou)
20 g čerstvého droždí
250 ml teplého mléka
1 rohlík nebo houska
1 vejce
špetka soli, špetka cukru
Všechny suroviny dáme do mísy a necháme hníst aspoň pět minut, ať se vše pořádně spojí. Mělo by nám vzniknout pěkné, lesklé a ne moc lepivé těsto. Necháme cca 30 minut kynout. Po půl hodince z těsta uděláme dvě šišky, uválíme pěkné válečky s co nejmíň prasklinami, u vaření se z toho pak stávají krátery :-) Jde to pěkně, pokud se těsto lepí, podsypeme moukou. Necháme ještě chvilku kynout, potom vložíme do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Vaříme 18 minut každou stranu. Bacha, knedlíky nabydou na objemu, takže radši co největší hrnec :-) Potom knedlíky vytáhneme, položíme na mřížku a propícháme vidličkou. Necháme trochu vychládnout a krájíme nití nebo ostrým nožem.
Komentáře
Okomentovat