Makronky

Luxusní francouzská specialita, která mi dlouho dobu nedala spát. Už jsem jich napekla stovky, ale doteď stojím přikovaná k troubě a modlím se, ať se zvednou a ať neprasknou. Asi nejdůležitější věcí je, skamarádit se s vlastní troubou, já osobně jsem měla problém s prasklinami a nakonec se mi osvědčilo péct s pootevřenými dvířky, kvůli vlhkosti. Dále je také důležité nechat makronky na povrchu zaschnout, to potom zaručí tu pověstnou ,,nožičku".
Je spoustu receptů, někdo dává cukr rovnou do bílkového sněhu, někdo dělá cukrový rozvar.
Já se přikláním k originální francouzské receptuře a ta je s rozvarem. S tím souvisí další skoro povinná věc a tou je teploměr, ideální je digitální, ale vzhledem k vysoké ceně postačí klasický potravinářský s ručičkou. Recept je na cca 25 ks naplněných makronek, takže asi 50 ks skořápek.

Rozvar: 75g vody, 230g cukr krupice, barvivo


170g bílků
230g mandlové moučky
230g moučkového cukru

Na středním plameni svaříme vodu, cukr a barvivo v sirup, musíme dosáhnout teploty 118 stupňů C.
Začneme šlehat 85 g bílků, jakmile se začne tvořit sníh, přilijeme rozvar (bacha pálí a to dost!!) a šleháme, dokud nedosáhneme hustého sněhu, který tvoří špičky. Necháme vychladnout.
V jiné míse smícháme mandlovou moučku, cukr a zbytek bílků. Na dvakrát přidáme vychladlý barevný sníh a mícháme cukrářskou stěrkou do polotekuté konzistence.
Naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou a tvoříme na plech s pečícím papírem kolečka.
Plechem pořádně třískneme, aby vystoupaly bublinky vzduchu, jinak hrozí prasknutí.
Necháme cca 30 minut zaschnout, na povrchu by měly mít gelovou konzistenci a nelepit se na prst.
Pečeme na 140 stupňů cca 20 minut. :-) Necháme vychladnout a plníme dle libosti :-)
Tak hodně štěstí a dobrou chuť :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky